Днес се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви извънредно положение. Този ход ще му позволи да похарчи пари за строителство на стена по границата с Мексико без одобрението на Конгреса.

Той също така се очаква да се подпише под законопроекта за финансиране на правителството, който беше одобрен от Конгреса вчера. Със законопроекта се предотвратява ново спиране на работата на държавните институции.

Тръмп посегна към извънредното положение
Обновена

Тръмп посегна към извънредното положение

Криза в САЩ

Демократите и някои републиканци предупредиха, че решението на Тръмп да обяви извънредно положение ще е в нарушение на конституцията. Очаква се да се обърнат към съда.

Ако обяви извънредно положение, Тръмп ще получи около 8 милиарда долара за стената.

Според "Вашингтон пост" 1,375 милиарда долара са одобрени от Конгреса за строителство на участък от 88 километра в Тексас, а други 6,5 милиарда долара американският лидер възнамерява да похарчи без одобрението на Конгреса.

Маккейб е "марионетка" на Джеймс Коми, бесен Тръмп

Маккейб е "марионетка" на Джеймс Коми, бесен Тръмп

Изпадналият в немилост Андрю Маккейб се изявява като "бедния малък ангел"

ABC News посочва откъде Тръмп ще вземе средствата: 1,375 милиарда долара от Конгреса; 600 милиона долара ще дойдат от финансовото министерство и по-конкретно средства, които са събрани при конфискацията на наркотици; 2,5 милиарда долара от програма на Пентагона за борба с наркотиците и 3,5 милиарда долара от военния бюджет на Пентагона за строителство. За последното е необходимо да се обяви извънредно положение, за да се използват средствата.

ФБР и правосъдното министерство обмисляли как да отстранят Тръмп от власт

ФБР и правосъдното министерство обмисляли как да отстранят Тръмп от власт

В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата.

Междувременно се съобщава, че Тръмп ще наложи вето на всяко законодателство на Конгреса, което блокира обявеното от него извънредно положение.