Неизвестни лица са откраднали от музея в Кайро осем „безценни обекта". Това заяви египетският държавен министър, отговарящ за антиките - Захи Хавас, цитиран от РИА Новости.

Сред откраднатите експонати са „позлатена дървена статуя на фараона от 18-та династия Тутанкамон, поддържана от богиня" и части от „позлатена дървена статуя на Тутанкамон, който лови риба с харпун", заяви Хавас в изявление.

Музеят е разположен на площад Тахрир, който стана арена на множество сблъсъци през последните 3 седмици, довели до оттеглянето на Хосни Мубарак от президентския пост.

Музеят беше нападнат на 28 януари по време на безпорядъците. Тогава сградата нееднократно беше замеряна с възпламеняващи се бутилки, камъни. В последните протестни дни бяха запалени и редица автомобили, построени бяха и барикади. Заради тези действия охраната на музея бе поета от египетската армия.

В експозицията на музея са включени хиляди безценни експонати, в това число и най-интересни за туристите, датиращи от епохата на фараоните в древен Египет.

Захи Хавас заяви, че вече има задържани за кражбата от музея.