Палеонтолози са открила в Южна Африка място на гнездене на динозаври от самото начало на юрския период. Находката е на около 190 милиона години, което я прави със 100 милиона години по-стара от най-древната до момента „детска градина" за  динозаври.

За откритието съобщава изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Екипът от учени, ръководен от Робърт Райс от университета Торонто в канадския град  Мисисага, е открил 10 гнезда на предци на гигантските тревоядни динозаври прозавроподи от рода на масоспондилите (Massospondylus).

Мястото се намира в националния парк „Плато Златните порти" в централната част на  ЮАР, близо до границата с Лесото. Местността е известна сред геолозите и палеонтолозите с пластовете скали от периодите Триас и Юра, когато динозаврите се появяват и стават доминиращият вид на Земята.

През 1977 г. тук бяха намерени 7 яйца на масопондили, на приблизителна възраст 200 милиона години, което ги прави най-древните вкаменелости на ембриони на динозаври.

Райс и колегите му са открили динозавърската „детска градина" благодарение на това, че под скални пластове, разрушени от атмосферните условия, се е показало едно от гнездата.

Освен десетте гнезда са намерени останки от майки и техните малки. В гнездата има средно по 30-35 яйца.

Според изследователите, в същите пластове има още много гнезда. Учените смятат, че майките са оставали с потомството си на мястото на гнездене дълго след раждането.  За това свидетелстват вкаменелостите на малки на различна възраст. Това пътвърждава предположението, че още в тази епоха са се зародили много от поведенческите стратегии, които по-късно са превърнали динозаврите в доминиращ вид.