Международната мирна конференция за Афганистан, планирана за по-късно тази седмица, беше отложена в сряда. Това се наложи, след като талибаните изразиха несъгласие с преговорите, предаде The Hill.

Конференцията трябваше да започне в Истанбул в събота и да продължи до 4 май, но Турция, Катар и Организацията на обединените нации, които планираха да посредничат в дискусиите между афганистанското правителство и талибаните, заявиха, че условията не са подходящи за да постигнат напредък в преговорите. Преговорите имаха за цел да подкрепят преговорите, започнали в Доха миналия септември за постигане на справедлив и траен мир в Афганистан", заявиха трите страни в съвместно изявление. С оглед на последните събития и след обширни консултации със страните, беше договорено да се отложи конференцията за по-късна дата, когато условията за постигане на значим напредък биха били по-благоприятни", добавиха те. "Турция, Катар и ООН ще продължат решително да полагат сериозни усилия за постигане на мир в Афганистан."

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май

Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на споразумението от Доха

Съобщението бележи последния провал в съвместното постигане на споразумение между Кабул и талибаните. Преговорите миналата година в Доха не успяха да официализират споразумение и насилието срещу правителството и афганистанските сили за сигурност продължи, като един от последните му епизоди е самоубийствен атентат, насочен срещу военните във вторник.

През уикенда талибаните заявиха, че няма да присъстват на подкрепяната от САЩ мирна конференция в Истанбул, като я определиха за политически театър, вместо разговори, целящи изготвяне на официална сделка. Не е посочена дата кога могат да се проведат следващите разговори. Забавянето подчертава трудностите, пред които са изправени САЩ при създаването на стабилна управленска структура в Афганистан, докато се подготвя за изтегляне на войски от страната.

Талибаните поискаха чуждестранните войски да напуснат Афганистан от 1 май. Забавянето на извеждането на войските на САЩ ще бъде нарушение на постигнатото в Доха споразумение.  Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО взеха решение войските на Алианса да започнат да се изтеглят от Афганистан през тази година.

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

Очаква се Байдън да обяви плана