Отломки от космическия товарен кораб "Прогрес МС", който бе изведен в орбита, се предполага, че са паднали на територията на Тува (южната част на Сибир - б.р.), съобщи пред РИА Новости източник от силовите структури в региона.

По думите му, информацията за възможно падане на отломки от "Прогрес" в района е постъпила от очевидци и сега се проверява. Установено е взаимодействието с Роскосмос.

В отрасъла подобна авария с ракета-носител, довела до падането на товарния кораб "Прогрес М-12М" е станала на 24 август 2011 година по време на работа на третия етап.

Източник от отрасъла разказал за подобна авария с "Прогрес" през 2011 година. Тогава комисията дошла до извода, че причина за аварийното изключване на двигателя е станало намаляване на разхода на гориво в газогенератора поради запушване на тракт в подаването му.

Установяването на производствения дефект е станало случайно. Ракетата-носител "Съюз-У" с товарен кораб от нова серия "Прогрес МС-04" започна от Байконур към Международната космическа станция днес, в 17:52 часа московско време.
Корабът трябваше да достави на Международната космическа станция около 2,5 тона товар, в това число - топливо, вода и системи за презареждане. По данни на Роскосмос, при запускането на "Прогрес" от 383 секунда на полета спира телеметрията.