Китай регистрира нови 78 случая на смъртоносния коронавирус. Почти всички са внесени от чужбина на фона на опасения от втора вълна на разпространение на инфекциозното заболяване, информират "Дейли телеграф" и "Гардиън".

Първият нов случай за близо седмица е регистриран в Ухан, където се появи вирусът в края на миналата година, заедно с още други три случая в страната.

Тръмп бил "леко ядосан" на Китай заради коронавируса

Тръмп бил "леко ядосан" на Китай заради коронавируса

Недоволен е, че Пекин не предупредил по-рано за епидемията

Седем души са починали, всичките в Ухан, обявиха от Националната здравна комисия.

Но 74 случая са внесени от чужбина, което е най-високото ниво от началото на март, когато започна да се събира такава информация и близо двойно повече от понеделник.

През последните дни почти всички нови случаи в Китай са от чужбина.

По-късно Министерството на външните работи на Китай съобщи, че повечето от така наречените случаи от чужбина до момента са предимно китайски граждани, предаде "Ройтерс". Говорител на ведомството уточни, че 380 от 427 внесени случаи на коронавирус са китайски граждани.

Отделно здравната комисия в провинция Хубей обяви, че ще премахне всички ограничения за пътуване в провинцията с изключение на Ухан на 25 март. За Ухан ограниченията ще бъдат отменени на 8 април. Хората ще могат да излизат от града с използване на здравен код. Градът е блокиран от 23 януари.

Китайски вирусолог: COVID-19 ще бъде спрян, ако светът замре за 4 седмици

Китайски вирусолог: COVID-19 ще бъде спрян, ако светът замре за 4 седмици

Може да стане при екстремно радикални мерки

В Китай общо са заразени с вируса над 81 000, а близо 3300 са починали. Повече от 73 000 са се възстановили. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 334 000 потвърдени случая, а починалите са близо 15 000. Регистрирани са случаи в 189 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 381 000 случая и над 16 500 починали в 168 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".