Сомалия е най-корумпираната страна на света.

Това сочат данните от доклада на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл", цитиран от АФП.

Сред 180 страни, които обхваща изследването, България се нарежда на 71 място.

Така тя за втора поредна година е "първенец" по корупция сред страните от Европейския съюз.

България е една от страните в Европейския съюз с най-ниско доверие на бизнеса към институциите заради корупция.

71-то място страната ни си поделя с Румъния, Гърция и Македония.

От данните става още ясно, че през последните две години корупцията в държавния сектор на Афганистан се е увеличила драстично. Нивото й в момента е по-голямо, отколкото във всяка друга страна, с изключение на Сомалия.

В доклада се посочва, че секторът на обществените услуги в Афганистан е „буквално пропит" от корупция. Хората са принудени да плащат подкупи, за да получат елементарни услуги, се отбелязва в документа.

Припомняме, преди дни премиерът на Великобритания Гордън Браун обвини президента на Афганистан Хамид Карзай, че правителството на страната му е станало „синоним на корупция" и предупреди, че британската подкрепа зависи от бъдещите реформи.

От представения днес доклад става още ясно, че Сомалия остава държавата с най-високи нива на корупция в света. Сред другите страни, също обхванати от подобни престъпни практики, са Судан и Мианмар.

Докладът на „Трансперънси интернешънъл" съобщава, че държавите, в които корупцията е сведена до минимум са Холандия, Нова Зеландия и Сингапур.

В него се посочва, че САЩ остават „стабилни" от гледна точка на предотвратяване на корупционните практики, въпреки опасенията на представителите на организацията, че финансовият сектор страда от липса на правителствен надзор.

Резултатите от анализа посочват, че страните, в които подобни престъпления присъстват в голяма степен, са тези, които от дълъг период са замесени във военни конфликт. Нестабилната обстановка е фактор, довеждащ до неработеща и неефективна политическа система, се посочва още в доклада.

Изследването обхваща 180 страни. В него е участвал екип от икономически експерти, допълва агенцията.

След като станаха ясни данните от доклада, Югет Лабел, председател на "Трансперънси Интернешънъл", коментира, че международната общност трябва да предприеме бързи мерки, с които да подпомогне страните, в които корупцията е основен проблем.

Никой регион на света не е имунизиран от корупция, посочи още тя.