Отприщилата се в Румъния африканска свинска чума, която вече доведе до избиването на над 70 000 свине в югоизточни и северозападни региони на страната, доведе до голям скандал, информират местни медии.

Местните власти са обвинени, че не са направили достатъчно, за да спрат разпространението й след предупреждения от повече от година, че има опасност да засегне страната. Земеделското министерство предприе отчаяни мерки, за да спре разпространението на вируса.

Румънският министър на земеделието Петре Даея е издал заповед всички зърнени насаждения, където са забелязани диви прасета, трябва да бъдат изгорени или дезинфектирани, според местния сайт за земеделие Agrointel.ro. Фермерите на засегнатите райони заявиха, че подобна мярка ще нанесе щети, които е трудно да се изчислят към момента. Те се безпокоят, че държавата няма да ги компенсира за изгубената реколта.

Но вчера Даея заяви, че заповедта му не включва унищожение на култури. Той обясни, че засегнатите насаждения ще бъдат изолирани и дезинфектирани, информира Mediafax.

В същото време журналистическо разследване на местния таблоид Libertatea показва, че Валентин Драгня, син на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, е продал 10 000 прасета малко преди разпространението на вируса.

Междувременно други големи фермери са изгубили всичките си прасета заради вируса и заради мерките на държавата. Собственик на голяма свинеферма и завод за производство на месо се оплака, че властите са го информирали за свинския грип няколко дни преди да затворят фермата му и да избият 48 000 прасета.

Първият случай в Румъния беше регистриран в края на юли 2018 г. Европейският съюз предупреди местните власти, че не са направили достатъчно, за да спрат разпространението на заразата. Съобщава се, че местните власти не са предприели мерки за спиране навлизането на диви прасета в Румъния от съседни държави, включително Украйна. Също така властите не са информирали населението за риска.

Друго разследване на Recorder.ro показва, че ръководителят на ветеринарната служба ANSVSA е приятел със собственика на най-големия доставчик на дезинфектанти, използвани за борба с вирусите. Същата фирма Farmavet е предоставила огромни количества препарати срещу избухналия птичи грип през 2005 г., въпреки че един от тези дезинфектанти не е тестван срещу вируси.

Осем от 41 области в Румъния са засегнати от свинската чума до момента и вирусът се разпространява с тревожно темпо.

Вирусът засяга свинете, но не е заплаха за човешкото здраве.