Човешките останки са открити в имот в Рим, собственост на Ватикана. Фрагментите от кости са открити по време на строителни работи близо до известния музей на Вила Боргезе, съобщава БиБиСи.

От Ватикана коментират, че експерти се опитват да определят възрастта и пола на останките, както и датата на смъртта. Италиански медии спекулирали, че това може да е тинейджърка, дъщеря на служител от Ватикана, която изчезва през 1983 г.

Изчезването на 15-годишната Емануела Орланди е широко свързано или с организираната престъпност, или с опита за принудително освобождаване от затвора на турчина Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел II.

Братът на Емануела Орланди, Пиетро, от десетилетия се опитва да разбере какво се е случило с нея и обвинява Ватикана, че мълчи по случая.

Останките биха могли да бъдат и на Мирела Грегори, която изчезва в Рим 40 дни преди Орланди и също е била на 15 години. Детективите твърдят, че е възможно двата случая да са свързани.

"По време на реставрационни дейности в пространство към апостолическата  нунциатура в Италия ... бяха открити фрагменти от човешки кости", съобщава Ватикан в официално изявление.

Те допълват, че веднага щом се открити останките, жандармерията на Ватикана информира италианските власти, Светия престол и започва разследване.

Ватикана няколко пъти заявява, че си сътрудничи напълно с полицията в разследването по делото "Орланди".