Представители на оцелелите от Холокоста ще протестират пред дома на израелският премиер Ехуд Олмерт.

Новото правителство предоставя помощи за оцелелите в размер на 20 долара месечна помощ. Размера на сумата е яростно критикуван от преживелите Холокоста.

Според Дуби Арбел, директор на една от организациите на оцелелите, отделяните пари са повече от недостатъчни.

Животът на тези хора е изключително тежък, твърди Арбел, цитиран от Би-Би-Си. Те се будят от кошмари по няколко пъти на нощ, страдат от ракови заболявания 14 пъти повече от останалите хора.

Страдат и от сериозни поражения върху костната система, заради годините, прекарани в недохранване, допълва Арбел. В момента, в който те имат най-голяма нужда от помощ, са изоставени без подкрепа от държавата, смята още директорът.

Протестът на жетвите от Холокоста ще е под мотото „Поход на живота". Име, което се асоциира с „Похода на смъртта", при който хиляди евреи са депортирани и убити в лагерите на смъртта.

Според депутат от израелското правителство подобна инициатива, която използва трагедията на хилядите жертви на Холокоста с цел финансова помощ, е обида към паметта на загиналите.

Оцелелите в момента получават големи финансови компенсации от редица организации и държави, включително Германия, но тяхното недоволство е най-вече към Израел, където живеят над 250 000 преживели Холокоста.

Парите, отделени от държавата са крайно недостатъчни за медицинската и психологическа помощ, от която се нуждаят преживелите ужаса на лагерите на смъртта, допълва Би-Би-Си.