Похитителите на групата от 19 туристи, който бяха отвлечени в египетската пустиня, са преместили заложниците си от Судан в Либия.

Суданската полиция продължава да ги следи, но не желае да прилага спешна операция за освобождаването им, за да не изложи живота им на опасност.

„Похитителите и групата туристи се придвижиха до Либия, на около 13-15 км. след границата," съобщи говорител на суданското външно министерство, цитиран от АФП.

„Според нашата информация всички заложници са добре и в момента преценяваме ситуацията. Разположили сме военни в зоната, но не искаме да предприемаме рискован ход, който би застрашил живота на групата туристи."

Сред заложниците са 5-има германци, 5-има италианци и един румънски гражданин, както и техните екскурзоводи. Германското правителство вече е установило контакт с похитителите.

Припомняме, групата туристи беше отвлечена в Египет преди няколко дни, но по-късно стана ясно, че са преминали границата се намират на ничия територия между Либия, Египет и Судан. Първоначалните данни бяха, че групата е била от 11 души.

Според египетските полицаи 19-те души са били похитени в град Асуан, който се намира на брега на река Нил в южната част на Египет.

Продължават преговорите за освобождаването на отвлечените туристи.

Вчера стана ясно, че похитителите са поискали 6 млн. евро откуп от Германия.