Диспечерът на катастрофиралия самолет в Колумбия е влязъл в спор с авиационните власти на Боливия, които са предупредили, че полетът е твърде дълъг, за да се провежда без спиране за презареждане.

Това съобщават боливийски медии, цитирани от ДПА.

Припомняме, на борда на самолета имаше 77 души, а не както се съобщаваше първоначално 81 души с 9-членнен екипаж. Шестима души са оцелели. Четирима души не са се качили на самолета. Самолетът катастрофира край колумбийския град Меделин. В самолета е пътувал и отборът на бразилския футболен клуб "Шапекоензе", който трябваше да играе на финал в града в сряда вечерта.

Боливия отне лиценза на компанията собственик на разбилия се самолет в Колумбия

Боливия отне лиценза на компанията собственик на разбилия се самолет в Колумбия

Стана ясно, че самолетът е останал без гориво

Боливийските власти са отнели лиценза на ЛАМИЯ, компанията собственик на разбилия се в Колумбия самолет.

Алекс Куиспе от компанията, който не оцеля при катастрофата, е отказал да промени плана за полет. Той е заявил на служителя от гражданската авиация Сесилия Кастедо на международното летище Viru Viru, че "ще го направим за по-малко време, не се тревожете", според бележки на Кастедо от разговора, публикувани от вестник "Ел Дебер".

В изпратен имейл до служителите в контролната кула и публикуван от колумбийски медии вчера Янет Молина, диспечерът в контролната кула, който изгуби контакт с пилота, пише: "Мога да потвърдя категорично, че от моя страна направих всичко, което човек може да направи и технически каквото се изисква, за да се запази животът на тези клиенти на въздушния транспорт".

Самолетът в Колумбия паднал заради изчерпано гориво и проблеми с електрониката

Самолетът в Колумбия паднал заради изчерпано гориво и проблеми с електрониката

На записа може да се чуе пилотът

"За съжаление моите усилия бяха безплодни заради причините, които всички знаете", добави Молина.

Пилотът е поискал разрешение за кацане, след като съобщил, че горивото е на изчерпване, но Молина дала приоритет на друг самолет, който също е изчерпвал горивото и е съобщил за технически проблеми.

Самолетът Avro RJ85 излетя в понеделник вечерта от летището в боливийския град Санта Крус де ла Сиера със 77 души на борда, включително бразилският футболен отбор, за град Меделин, Колумбия, където отборът трябваше да участва на финала на Copa Sudamericana.

Самолетът катастрофира на по-малко от 40 километра от Меделин. Преди инцидента пилотът Мигел Куирога се обърнал към диспечерите, че горивото свършва.

Колумбийски авиационни власти потвърдиха, че самолетът не е имал гориво при сблъсъка.

Този тип самолети могат да летят максимално 4 часа и 22 минути с едно зареждане, което е равно на полета от Сиера до Меделин. Обаче от пилотите се изисква най-малко 10% повече гориво да имат при достигане на дестинацията.

Директорът на самолетната компания Густаво Варгас заяви по-рано пред боливийска телевизия, че самолетът може да е пропуснал запланувано спиране за презареждане в северната част на Боливия, тъй като летището е било затворено, но пилотът е имал вариант да презареди в колумбийската столица Богота на път за Меделин. Не е ясно защо не го е направил.

Колумбийските власти обявиха, че всички жертви са идентифицирани и телата ще бъдат изпратени в страните, в които са родени загиналите.

Междувременно БиБиСи съобщава, че един от оцелелите футболисти може да поднови кариерата си. 31-годишният Хермито Зампиер Нето е в стабилно състояние след операция на белия дроб, едното коляно, едната китка и на главата, обявиха лекари.