Върховният съд на Пакистан в четвъртък разпореди освобождаването на ислямист, осъден за обезглавяването на американския журналист Даниел Пърл, решение, което остави семейството му в "пълен шок", съобщава "Ройтерс". 

Ахмед Омар Саид Шейх, който бе основният заподозрян в отвличането и убийството на репортера на "Уол Стрийт Джърнъл" Пърл, бе освободен от състав от трима съдии.

"С мнозинство от двама към един те оправдаха всички обвиняеми и наредиха тяхното освобождаване", коментира генерален адвокат Салман Талибудин пред "Ройтерс".

Не е ясно дали "оправдателна присъда" означава признаване на невинност или че те просто са приключили с условията за излежаване на присъда в затвора. Шейх е излежал 18 години затвор, доживотната присъда обикновено е максимум 14 години.

38-годишният Пърл разследва ислямистки бойци в Карачи след нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г., когато е отвлечен. Случаят бе отразен мащабно от медии по света, след като видеозапис с обезглавяването му се появи седмици след отвличането му.

Шейх и трима други ще бъдат освободени, ако не се издирват по други дела, коментира ръководителят на съдебния състав, съдията Мушир Алам. Процесът по тяхното освобождаване може да отнеме няколко дни.

Миналата година съд замени смъртното наказание на родения в Британия Ахмед Омар Шейх на доживотна присъда и оправда тримата съобвиняеми, като се позова на липсата на доказателства. Оправдателните присъди бяха оспорени.

Правителството и родителите на Пърл оспориха съдебното решение и пледираха пред Върховния съд да възстанови смъртното наказание. Върховният съд отхвърли и двете молби в четвъртък.

САЩ коментираха по-рано, че може да се опитат да съдят отново Шейх, ако усилията да бъде задържан в затвора не успеят. "Семейството на Пърл е в пълен шок от решението на Върховния съд на Пакистан", заяви адвокатът на семейството Фейсал Сидики пред "Ройтерс", като добави, че решението на съда е пародия на справедливост.