Външното министерство на Палестина поиска спешна намеса на Съвета за сигурност на ООН в защита на палестинското присъствие в Йерусалим, съобщиха от палестинското посолство у нас.

Абас зове САЩ да принудят Израел да махне метал детекторите в Йерусалим

Абас зове САЩ да принудят Израел да махне метал детекторите в Йерусалим

Абас е казал пред Къшнър, че ситуацията е изключително опасна

Ведомството най-остро осъжда утвърдения вчера от т.нар. Областна комисия в окупирания Йерусалим проект за строителство на 900 нови колонизационни единици в колониите "Гило", "Ремот", "Неби Яков" и "Песгат Зеев", впили се в палестинската земя в окупирания Йерусалим.

Освен това министерството осъжда изявленията на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Париж, които израелският вестник "Хаарец" предаде частично и в които Нетаняху потвърждава, че е против мира и че държи на заселническата колонизация и я подкрепя.

Израел забрани на мъжете под 50 г. да се молят в Йерусалим

Израел забрани на мъжете под 50 г. да се молят в Йерусалим

Новите мерки за сигурност доведоха до напрежение

Според палестинците заселническите действия в Йерусалим са продължение на политиката на управляващата в Израел дясна коалиция, основаваща се на утвърждаване на окупацията и задълбочаване на колонизацията на окупираната палестинска територия.

Министерството е убедено, че Израел издига пречки и прегради на пътя на американските усилия, целящи възобновяване на преговорите между палестинската и израелската страна, а също и практическо претворяване на решението на управляващата в Израел десница да разруши всеки шанс за осъществяване на уреждането чрез две държави и създаване на жизнеспособна и суверенна палестинска държава.

Министерството на външните работи на Палестина настоява пред Съвета за сигурност на ООН да излезе от своето мълчание и да поеме отговорностите си за прилагане на собствените си резолюции относно колонизацията и преди всичко резолюция №2334. Също така настоява държавите, които претендират, че се придържат към постигането на мир въз основа на принципа за две държави, да се активизират спешно и практически, за да спрат методичното сриване от страна на Израел на принципа на уреждане чрез две държави.