Силите на САЩ в Южна Корея са приведени в пълна бойна готовност в случай на провокации от страна на Северна Корея, съобщава агенция Йонхап.

Заповед за това е издадена от началника на генералния щаб Ли Суг Джин и командващия войските на САЩ в Южна Корея Къртис Скапароти.  

Двамата генерали направиха съвместна инспекция на шаба на корейските военновъздушни сили и на дислоцираната на 50 км. Южно от Суел 7 въздушна бригада на ВВС на САЩ.

След наскоро проведеното изпитание на ядрено оръжие от страна на Северна Корея е много вероятно севернокорейските военни да продължат с внезапните провокации, за да изменят настоящото разпределение на силите, заяви Ли Суг Джин на съвместна пресконференция с Скапароти.

Армията на Южна Корея трябва да мобилизира силите си и да бъде в пълна бойна готовност, за да не позволи Северна Корея да продължава с провокациите и да поддържа мира и стабилността на Корейския полуостров, заявява генерала.

Припомняме, вчера в небето над Южна Корея прелетя атомният самолетоносач „Роналд Рейгън”, базиран в Япония. За последен път по такава траектория той прелетя през 2013 година.