Загубите за световната икономика от пандемията от коронавирус могат да достигнат 8,8 трилиона долара или близо 10% от световния БВП, обяви Азиатската банка за развитие (ADB), цитирана от ДПА.

Базираната в Манила банка съобщи, че прогнозата за въздействието на Covid-19 за период от 6 месеца е повече от два пъти над оценките за март и април, както и спрямо прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд.

При сценарий ограничителни мерки само 3 месеца световният БВП губи 5,8 трилиона долара или 6,4% от БВП, подчертава банката в актуализираната си прогноза.

В Азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби може да са между 1,7 трилиона долара при тримесечен период на ограничения и 2,5 трилиона долара при шестмесечен период.

Китай, откъдето започна пандемията през декември, може да понесе загуби в размер между 1,1 трилиона долара и 1,6 трилиона долара.

Затварянето на границите, рестрикциите за пътуване и блокирането на държавите вероятно ще намали световната търговия с 2,6 трилиона долара.

Докато глобалната заетост ще се свие с между 158 милиона и 242 милиона работни места, в Азия и Пасифика общо представляват 70% от изгубените места.