Блокадата по време на пандемията оставила дупка в световната икономика от 10 трилиона долара, според Конференцията на ООН за търговия и развитие, информира ДПА.

Въпреки че световната икономика може да се разшири с 4,7 на сто през 2021 г., пандемията е образувала дупка от 10 трилиона долара, което е два пъти повече от БВП на Япония.

В нов доклад от Конференцията на ООН за търговия и развитие отбелязват, че през миналата година световната икономика е отчела най-резкия си спад, откакто се събира статистиката за икономическата дейност от 40-те г. на миналия век.

Докато богатите държави одобриха големи фискални разходи за справяне с пораженията, такива като 1,9 трилиона долара в САЩ, и докато Китай се върна на пътя на растежа в края на 2020 г., по-малките и бедни държави страдат сериозно.

Конференцията увеличи прогнозата за световния растеж заради "възможно по-силно възстановяване на САЩ". По-рано прогнозата бе за 4,3 на сто.

През януари Световната банка обяви, че световната икономика може да се разшири с 4 на сто през 2021 г., а Международният валутен фонд прогнозира ръст от 5,5 на сто.