Богатството на милиардерите се увеличи до 10,2 трилиона долара по време на пандемията от коронавирус, което означава, че са се "справили изключително добре", пише "Гардиън".

Доклад на швейцарската банка UBS разкрива, че богатството на милиардерите е нараснало с повече от ¼ (27,5%) в разгара на кризата от април до юли, докато в същото време милиона хора по света изгубиха работата си или се опитват да получат помощи от правителствата.

Милиардерите са спечелили най-вече от световните борсови пазари.

От UBS подчертават, че богатството на милиардерите е достигнало нов връх. Предишният връх е 8,9 трилиона долара до края на 2017 г. Броят на милиардерите също е с нов връх - 2189 от 2158 през 2017 г.

Проучването на банката показва, че супербогатите са станали още по-богати, което е признак, че капитализмът не работи, както трябва да работи.

Състоянието на милиардерите е нараснало с 4,2 милиарда долара за три години. Те държат най-голямата концентрация на богатство от Позлатената епоха в САЩ в началото на XX век, когато фамилиите Карнеги, Рокфелер и Вандербилт контролират по-голямата част от парите.

В проучването на UBS няма списък на най-богатите хора на планетата.

Иначе на първо място е основателят и шеф на "Амазон" Джеф Безос със 189 милиарда долара. Състоянието му се е увеличило със 74 милиарда долара през тази година.

Илън Мъск е направил много пари тази година. Състоянието му се е увеличило от 76 милиарда долара на 103 милиарда долара.

От UBS отбелязват, че много милиардери бързо и щедро са дарили пари в борбата срещу коронавируса. 209 милиардера публично са се ангажирали да отпуснат 7,2 милиарда долара от март до юни 2020 г. Британските милиардери са дарили по-малко от тези от останалите държави. В САЩ 98 милиардера са дарили 4,5 милиарда долара, в Китай 12 милиардера са отпуснали 679 милиона долара, в Австралия двама милиардера са дарили 324 милиона и девет милиардера във Великобритания са дарили само 298 милиона долара.