Папа Франциск заяви, че светът е във война, но подчерта, че това не е война между религиите, цитиран от АП.

Духовният водач на Римокатолическата църква говори пред журналисти на самолета си при полет от Рим за Полша, където днес започна петдневна визита.

Запитан за убийството на свещеника от терористи в църква в Нормандия вчера, Франциск отговори: „Истинската дума е война (...) да, война. Този свещеник умря точно, когато предлагаше молитва за цялата църква”.

Идентифициран е един от нападателите във френската църква

Идентифициран е един от нападателите във френската църква

Адел Кермиш, за когото по-рано вече беше съобщено, че е стар познайник на полицията

Искам само да изясня, когато говоря за война, аз наистина говоря за война (...) война на интереси, за пари, за ресурси (...) не говоря за война между религии, религиите не искат война. Другите искат война”, продължи още той.  

По-рано полският вътрешен министър обяви, че повече от 39 хиляди полицаи и охранители ще бдят за безопасността на папата, който ще се срещне със стотици хиляди младежи от цял свят в южната част на Полша.

Папа Франциск е в Краков до неделя, където ще води открита меса и служби пред 1,5 милиона участници на Международния ден на младежта.  Духовният лидер ще посети също нацисткия лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау и най-свещеното място в Полша – Ясна Гура.

Това е първото посещение на Франциск в Полша.