Папа Франциск призова учителите да възпитават децата в човечност, а не да бъдат конкурентни и агресивни, предадоха информационните агенции с позоваване на радио "Ватикана".

По думите му е необходимо децата да бъдат поощрявани към отвореност, уважение, съпричастност и сътрудничество с околните. Да бъдат възпитавани в грижовност и кротост.

Папата посочи, че подрастващите трябва да бъдат свободни от разпространеното убеждение, че необходимо да са конкурентни, агресивни и сурови към другите, особено към различните, чуждите и към тези, които възприемат като пречка пред собственото си самоутвърждаване. Понтификът отбеляза, че за съжаление точно такава е атмосферата, в която растат децата.

Той подчерта, че за да дишат децата "човечен и здравословен въздух", е много важно сътрудничеството между училището и родителите и че това сътрудничество отдавна е в криза, а в някои случаи дори е прекъснато.

Папа Франциск: 2017-та е година на лъжи, смърт и несправедливост

Папа Франциск: 2017-та е година на лъжи, смърт и несправедливост

Трябва да поемем отговорност за делата си

Същевременно главата на римокатолическата църква заяви, че няма смисъл от носталгия по миналото и че е необходимо да се вземат предвид промените, които са станали в училището и в семейството.

Папа Франциск разговаря с членове на Италианската асоциация на учителите католици, които прие в петък.

По-късно той поздрави с Рождество Христово онези православни общности, които го празнуват по стар стил.