Папа Франциск призова християните да се обединят и малката католическа общност в Швеция да остави настрана разделението с лутераните, цитиран от АП.

Папата е на историческа визита в скандинавската страна. Двете църкви отбелязват 500 години от Реформацията.

Папата с историческа визита в Швеция

Папата с историческа визита в Швеция

След като кацна в южния град Малмьо

Франциск ръководи меса на спортния стадион в град Малмьо при 8 градуса температура на въздуха.

"Благословени да са тези, които се молят и работят за тясна дружба между християните", каза папата.

Вчера папата и ръководителите на Световната Лутеранска федерация почетоха надигането на Мартин Лутер срещу злоупотребите в Католическата църква, молейки се заедно за прошка в катедрала в град Лунд. Те се подписаха под съвместна делкларация, в която обещават да оставят зад гърба си грешките от миналото и да провеждат теологични разговори с цел да се позволи лутераните и католиците да споделят Евхаристията.

Днес Франциск продължи темата за единството, призовавайки за откриване на нови пътища по пътя на обединението.

Франциск организира днешната меса в последния момент, след като малката католическа общност протестира заради това, че духовният лидер ги е пренебрегнал и е дошъл в страната само заради честванията на Реформацията.

Папите през XVI век отделят изключително много време и енергия да спрат реформаторската вълна, започната от германския монах Мартин Лутер с окачените "95 тезиса (...)" в двора на църквата във Витенберг на 31 октомври 1517 г.

Посещението идва 8 месеца, след като Франциск се превърна в първия папа, който се среща с православен патриарх за последните близо 1000 години.

Духовният лидер на 1,2 милиарда католици също протегна ръка и на Англиканската църква.

Някои консервативни католици поставят по въпрос дали си струва да се почита Реформацията.