Папа Франциск се обърна към всички, които имат акаунти в социалните мрежи и към журналистите. Той ги призова да са сдържани, смирени и да бъдат отговорни, съобщиха от радио Ватикана.

Той се обърна към представителите на медиите и помоли всички издания да изпълнят своето предназначеие и да помагат на хората, а не да ги дезориентират и да сеят ненавист.

"Призовавам ви да действате според истината и справедливостта... Смиреният журналист - това е свободен журналист", подчерта главата на Римокатолическата църква.

По време на срещата си с членовете на федерацията на хранителните банки (FEBA) и на доброволците папата заяви, че изхвърлянето на храна е отхвърляне на хора. На аудиенция във Ватикана той подчерта, че: "Важно е доброто да се върши добре: то не може да е плод на чиста импровизация, необходима е мисъл, планиране и последователност. Има нужда от обща визия и от хора, които работят заедно. Трудно е да се прави добро без обич.".

Според него е хубаво да виждаш различни езици, вяра, традиции и ориентации да се събират заедно. "Не за поделяне на личните интереси, а за полагане на грижа за достойнството на другите", каза папата.

Той бе категоричен, че гладът и разхищението на храна вървят наравно. "Разхищението на храна показва безразличие към вещите и към онези, които са лишени от тях. Разхищението е най-лошата страна на изхвърлянето. Идва ми наум епизодът с Исус, който, след като раздал хляба на тълпата, казал на учениците си да съберат останалите къшеи, за да не се изгуби нищо (Йоан 6:12). Събирайте, за да раздавате, не произвеждайте, за да разхищавате. Изхвърлянето на храна означава отхвърляне на хора...", каза папа Франциск.

"Лесно е да се говори за другите, трудно е да се дава на другите, но именно това е важно", заяви главата на Католическата църква.

По-рано папа Франциск поиска данни за свещениците-педофили.