Регионът на Париж може да се насочи към ново блокиране, тъй като новите варианти на вируса запълват отделенията за интензивно лечение и ограничените доставки на ваксини намаляват усилията за ваксинация, съобщават длъжностни лица, цитирани от АП. 

През уикенда специални медицински самолети превозват пациенти от района на Париж до по-малко засегнати региони.

"Ако трябва да блокираме, ще го направим", коментира ръководителят на националната здравна агенция Джером Саломон по телевизията BFM в неделя. "Ситуацията е сложна, напрегната и се влошава в региона на Париж."

Саломон признава, че в цялата страна вечерният час "не беше достатъчен" в някои региони, за да се предотврати скок в случаите, особено за варианта, идентифициран за първи път във Великобритания.

Френското правителство разчита на вечерен час в продължение на месеци - заедно с дългосрочното затваряне на ресторанти и някои други бизнеси - за да се опита да избегне нов локдаун. Но локализираните огнища пораждат въпроси относно правителствената стратегия за борба с вирусите.

Франция съобщава за 90 315 смъртни случая, свързани с вируси, сред най-големият брой жертви в света.

Правителството на Франция планира да евакуира около 100 пациенти с Covid-19 от отделенията за интензивно лечение в парижкия регион. С трансферите длъжностните лица се надяват да избегнат нова блокада за около 12 милиона души в и около столицата, докато се опитват да ускорят ваксинацията.

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Франция разработва ваксинационни сертификати за отваряне на икономиката

Започва и едномесечен пробен период за дигитален пропуск за пътуващи с Air France