Военните министри на Германия и Франция изложиха съвместен план преди срещата на лидерите на ЕС в петък за засилване военната роля на ЕС и преглед на външната политика и политиката за сигурност, съобщават световни агенции.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да призове за по-тясно сътрудничество в тези области по време на ежегодната си реч пред Европейския парламент в сряда.

Настъпи времето да задълбочим нашето сътрудничество, пишат френският военен министър Жан-Ив ле Дриан и германският военен министър Урсула фон дер Лейен. Документът, който е от 6 страници, е подготвен за срещата на върха в Братислава.

В предложението се избягва всякаква препратка към идеята за „европейска армия”, но се призовава за иновации като съвместен военен щаб на ЕС, повече сътрудничество с НАТО и задгранични операции. Включва се предложение от Германия и Франция за споделяне на техните възможности за разузнаване със „съответните институции от ЕС” като Фронтекс.

Двете държави предлагат страните членки да увеличат разходите за отбрана и искат ЕК да разгледа опции, „включително фискални мерки” като изключване на военните разходи от калкулациите за бюджетния дефицит.