Терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) се крият сред бежанците, пътуващи от Либия към Италия. Те представляват „голям риск” за Европа. Това предупреди военният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан, цитиран от „Франс прес”.

Дриан подчерта, че има „спешна” нужда от намиране на политическо решение на кризата в Либия с цел спиране разрастването на терористичната организация, която има няколко хиляди терористи в северноафриканската държава.

ДАЕШ се настанява в Либия. От септември 2014 година съм много обезпокоен относно Либия. Те са там, близо 300 километра от крайбрежието, и те се разпростират, изтъкна той пред френска телевизия.

По думите му това поставя ДАЕШ само на 350 километра от италианския остров Лампедуза.

Когато се оправи времето в Средиземно море, има риск терористи на „Ислямска държава” да го пресекат, смесени с бежанци. Това представлява голям риск”, изтъкна военният министър на Франция.

Всеки е наясно с опасността от прехвърляне на конфликта в Сирия и Ирак, където започнахме да виждаме някои позитивни елементи, в нов конфликт в Либия, каза Дриан и добави, че вземане на политическо решение е единственият вариант за разрешаване на проблема.

Министърът на отбраната на Франция разкри, че френските изтребители са нанесли 22 бомбени удара срещу позиции на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак през последните дни.

Междувременно той обяви, че Франция иска прекратяване на военната операция на страната в Централноафриканската република (ЦАР) тази година.

Целта е да се прекрати операция „Сангарис”. Надявам се това да стане през 2016 година, каза той и изрази надежда ЕС да постигне съгласие за обучаване на въоръжените сили на африканската страна по време на неофициална среща на военните министри на 3 и 4 февруари в Амстердам.