На наркодилърите в Берлин ще им бъдат дадени определени пространства в градски парк, където ще могат да продават наркотиците си. Това доведе до критика, че властите са капитулирали пред престъпните банди, пише "Гардиън".

От години се води разгорещен дебат за Görlitzer Park("Гьорлицер") - популярно място за срещи в южния берлински квартал "Кройцберг", който привлича все повече наркодилъри. Местни жители се оплакват, че се страхуват да пуснат децата си в района.

След многократни безуспешни опити на полицията да прочисти района от наркодилърите, управата на парка обяви зони, където им се позволява да продават наркотиците си. Границите на зоните са очертани с розово.

Ченгиз Демирчи заяви, че зоните в розово означават, че посетители в парка - известен от местните като "Гьорли" - повече няма да бъдат под заплаха от групата от дилъри, обикновено мъже от банди, които се събират пред входа.

Демирчи поясни пред местното радио RBB, че този метод е чисто практически и това не означава, че легализират продажбата на наркотици. Според представителя по-ефикасно решение е властите да издадат работни разрешителни на дилърите. Мнозинството от тях са бежанци, които нямат разрешително за работа, докато чакат властите да им разгледат молбите за убежище.

Полицейски синдикати разкритикуваха действията на парка и обявиха, че е необходимо да се гарантира, че в парка няма наркотици и престъпления, има постоянно полицейско присъствие и съдебно решение.

През април вътрешният министър на провинция Берлин Франк Хенкел обяви, че в бъдеще властите ще приемат политика на "нулева толерантност" към наркодилърите в парка, но местни жители твърдят, че нищо не се е променило оттогава. В четвъртък те обявиха, че нито един от дилърите не спазва новото правило.