Парламентът на Гърция одобри план за създаване на специални полицейски сили за патрул в университетските кампуси въпреки опозицията на студентите, информира АФП.

Противници на реформата предупреждават, че заплашва гарантираната академична свобода, изградена в продължение на много години след управлението на военните през 70-те г. на миналия век.

Гърция въведе най-строгите мерки срещу COVID-19 в Атина

Гърция въведе най-строгите мерки срещу COVID-19 в Атина

Ограничения са в сила и в област Атика

Въпросът за полиция в кампусите е особено деликатен в Гърция още от ерата на военния режим (1967-1974). През 1973 г. бунт на студентите помогна за сваляне на хунтата с цената на кръвопролития.

От десетилетия възникват сблъсъци и насилие в гръцките университети, като персонала обвинява младежки организации, свързани с водещи политически партии.

През октомври възникна скандал, след като ректорът на Атинския университет по икономика и бизнес бе нападнат в офиса си от маскирани младежи и бе принуден да носи на врата си транспарант "Солидарност за протестна демонстрация".

Гръцки студенти и полицията се сбиха, докато депутатите дебатират реформи

Гръцки студенти и полицията се сбиха, докато депутатите дебатират реформи

Противници на реформата предупреждават, че заплашва гарантираната академична свобода

Също понякога в университетските кампуси са откривани наркотици и оръжия.

Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис е обвинявано в авторитаризъм заради плана, който предвижда създаване на патрул в кампусите от 1000 служители на реда.

Опозицията определи мярката като недемократична и предупреди, че е в разрез с европейския принцип на самоуправление на университетите.

Управляващата партия "Нова демокрация" и малка националистическа партия подкрепиха мярката със 166 гласа срещу 132.

Сблъсъци край гръцкия парламент – граждани недоволстват срещу промени в образованието

Сблъсъци край гръцкия парламент – граждани недоволстват срещу промени в образованието

Протестираха в няколко града...

Докато депутатите дебатираха, пред парламента се събраха протестиращи, които осъдиха решението като "антидемократично".

Полицията обяви, че на демонстрацията са участвали около хиляда души.

"Не влиза полицията в университетите, а демокрацията. Начинът да затворим вратата към насилие е да открием пътя към свободата", каза Мицотакис пред депутатите.

В Солун протестиращи влязоха в сблъсък с полицията.

В сряда около 5000 студенти протестираха в Атина срещу плана. Полицията използва сълзотворен газ за разпръскване на недоволните. 24 души са арестувани за притежание и използване на експлозиви.

Властите съобщиха, че трима полицаи са ранени, докато организаторите информираха, че четирима демонстранти са пострадали.

Планираният полицейски патрул от 1000 служители на реда няма да носи огнестрелни оръжия, но ще е въоръжен с палки и сълзотворен газ.