Гръцката полиция влезе в сблъсък с протестиращи студенти срещу реформи в образованието, които се очаква да бъдат одобрени от парламента, информира "Ройтерс".

Снимка 517975

Източник: ЕПА

Противници на реформата предупреждават, че заплашва гарантираната академична свобода, изградена в продължение на много години след управлението на военните през 70-те г. на миналия век.

Хиляди студенти протестират в Гърция

Хиляди студенти протестират в Гърция

Протестират срещу полиция в кампусите и други промени

Правителството твърди, че реформите, които предвиждат сформиране на специални полицейски звена за охрана в университетските кампуси, имат за цел да подобрят системата и да увеличат безопасността.

Снимка 517974

Източник: ЕПА

Хиляди недоволни студенти протестират в централната част на Атина, Солун и други градове, докато законодателите дебатират проектозакона.

Пред парламента полицията използва сълзотворен газ за разпръскване на демонстрантите, които нарушиха правилата за събиране по време на епидемията от коронавирус.

"Ченгетата вън от кампусите" - гръцки студенти протестират срещу предложение

"Ченгетата вън от кампусите" - гръцки студенти протестират срещу предложение

Протести бяха организирани също в Солун и Патра

Някои носиха лозунги като "Оттеглете закона!' и "Не на университетска полиция".

Въпросът за полиция в кампусите е особено деликатен в Гърция още от ерата на военния режим (1967-1974). През 1973 г. бунт на студентите помогна за сваляне на хунтата с цената на кръвопролития.

Снимка 517972

Източник: ЕПА

Опоненти на промените смятат, че университетите могат да наемат повече охранители и да подобрят мерките за безопасност вместо да вкарват полицията.

Проектозаконът също позволява монтиране на електронни охранителни системи в университетите.

Лявата опозиция поиска дебатът и гласуването да бъдат отложени, обвинявайки правителството, че се възползва от коронавирус кризата, за да прокара непопулярни закони.

Законът също е насочен към студентите, които продължават висшето си образование много повече години от предвидения период за придобиване на степен. Те ще бъдат изключвани в бъдеще, ако следването им продължи повече от един път и половина от стандартния период.

Снимка 517970

Източник: ЕПА

Промяната ще засегне 235 000 студенти, показват изчисления на гръцки медии. Това е много повече от 190 000 студенти, които учат в стандартния период от време, пише вестник Ta Nea.

Допускат се изключения, например студенти могат да докажат, че работят паралелно с ученето.