Стотици гръцки студенти участваха в демонстрация в Атина и други градове срещу планове за по-голямо полицейско присъствие в университетите, информира АФП.

"Ченгетата вън от кампусите", пише на банер на протеста в Атина, където за кратко възникнаха сблъсъци между участниците в демонстрацията и силите за борба с безредиците, които попречиха на недоволните студенти да окупират улиците.

Протести бяха организирани също в Солун и Патра.

Тази седмица Министерството на образованието и полицията разкриха план за сформиране на звено от 1000 полицаи, което ще патрулират в университетските кампуси.

Служителите на реда няма да носят оръжия, но ще бъдат екипирани с палки и лютив спрей.

От десетилетия Гърция има проблеми с реда в университетите, където често възникват сблъсъци и насилие. Често са обвинявани младежки организации, които са свързани с водещите партии в страната.

"Нещата трябва да се променят", каза говорител на правителството.

"Заради насилието и беззаконието гръцките университети създават проблеми", добави той, като има предвид отмяната на конгреси и други събития.

Въпросът за полицейско присъствие в университетите е изключително деликатен в Гърция заради спомените от потушаването на студентските протести по време на военната диктатура от 1967 до 1974 г.