Партията на независимостта на Великобритания за първи път избра за свой лидер жена, след като бившият председател Найджъл Фараж се оттегли от поста, съобщава „Гардиън”.

Даян Джеймс е новият лидер на британската еврофобска партия, след като спечели вътрешната надпревара с 47% подкрепа, в която участваха относително неизвестни лица.

56-годишният бивш бизнесмен ще трябва да се бори с различните кръгове в партията, включително с лоялистите на Фараж, кръга около бившия министър от консерваторите Нийл Хамилтън и други приближени на Дъглас Карсуел – единственият депутат на партията в британския парламент.

Вие го направихте. Аз го направих”, каза Джеймс на партийна конференция в Борнемут, обръщайки се към делегатите и припомняйки резултатите от референдума за „Брекзит”.

Тя поясни, че е „истинска чест” да „поеме ръководството от Найджъл”.

Ролята й ще бъде усложнена от решението на Фараж да остане лидер на партийната група в Европейския парламент, което води до създаване на отделна власт в Брюксел.

Фараж тактично подкрепи Джеймс за ръководния пост.

Самият той призова премиера Тереза Мей да премине през три теста, за да е сигурно, че „Брекзит означава „Брекзит”: връщане на контрола върху правата на рибарите; излизане от единния пазар и връщане на старите британски паспорти.