Консерваторите на канцлера на Германия Ангела Меркел спечелиха на балотажа за кмет на малък град в източната част на страната, като не позволиха на крайнодясната "Алтернатива за Германия" да извоюва първи кметски пост, информира "Ройтерс".

Гласуването в Гьорлиц, любима дестинация на холивудски кинодейци, се разглежда като лакмусов тест преди изборите в Саксония и в съседната провинция Бранденбург по-късно тази година.

"Алтернатива за Германия" с шансове да спечели първо кметско място в страната

"Алтернатива за Германия" с шансове да спечели първо кметско място в страната

Себастиан Випел победи на първия тур преди три седмици

Победата на Октавиан Урсу от Християндемократическия съюз е глътка въздух за Меркел, чиято национална коалиция със социалдемократите беше разтърсена от сериозна загуба на изборите за Европейски парламент през май.

Кандидатът на крайнодясната партия Себастиан Випел спечели на първия тур, а Урсу остана на втора позиция. Християндемократите трябваше да разчитат на други партии на балотажа, за да спечелят в 56-хилядния град на полската граница. На втория тур Урсу получи над 55% подкрепа.

"Това не беше гласуване за господин Урсу, а по-скоро гласуване срещу кандидата на "Алтернатива за Германия", срещу мен", изрази недоволството си Випел. "Християндемократическият съюз трябваше да разчита на подкрепата на много групи, включително на крайнолеви екстремисти, без които те нямаше да успеят. Гледаме напред към провинциалните избори в Саксония, в добра позиция сме", коментира загубилият кандидат.

Урсу заяви, че победата му показва, че повечето жители на Гьорлиц желаят да оставят отворен града за чужденци.

"Алтернатива за Германия" и християндемократите в Саксония са с изравнени позиции преди вота. Прогнозите са крайнодесните да спечелят в Бранденбург, където социалдемократите спечелиха последните шест вота от обединението на Германия през 1990 г.

Евентуални загуби на социалдемократите в Бранденбург и на християндемократите в Саксония ще окажат още по-голям натиск над националната коалиция.