Партията на канцлера на Германия Ангела Меркел обмисля да върне наборната военна служба, съобщава "Дойче веле".

Германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер, фаворит да наследи Меркел на канцлерския пост, подкрепя да започне дебат за връщането на военната служба.

"Нещо е в опасност да бъде изгубено, без което обществото не може да продължава вечно", каза лидерът на консервативния Християндемократически съюз пред Funke Media Group.

Тя добави, че в партията й има подкрепа за връщане на наборната служба.

Споделих много от тези мисли и важно е да обсъдим задължителната военна служба в Германия, каза още Каренбауер.

Въпросът беше повдигнат в централата на партията в Берлин в четвъртък. Поканени са експерти за обсъждане дали трябва да се въведе едногодишна наборна военна служба.

Германия се отказа от военната повинност през 2011 г., частично в опит да се превърнат въоръжените сили в професионални, но страната среща затруднения при привличането на кадри.

В други европейски държави водят дебат дали трябва да се върне военната служба.

През 2015 г. Литва върна задължителната военна служба в отговор на руските действия в Украйна. Избираните на случаен принцип мъже в балтийската държава служат 9 месеца.

Швеция също въведе военната служба през 2017 г. като реакция на засилващата се несигурност в Балтийско море.

Френският президент Еманюел Макрон върна военната повинност, макар че към този момент е доброволно. Франция премахна задължителната военна служба преди близо 25 г.