Лидерите на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел постигнаха съгласие да търсят Голяма коалиция със социалдемократите за прекратяване на политическата безизходица в най-голямата икономика в Европа, съобщават световни агенции.

Шансове за нова Голяма коалиция в Германия

Шансове за нова Голяма коалиция в Германия

Голяма коалиция може да бъде вариант и ние не трябва да го изключваме

След провала на преговорите за коалиция със Свободната демократическа партия и Зелената партия единственият вариант пред християндемократите преди Германия да се насочи към предсрочни избори е коалиция със социалдемократите.

През последните четири години Германия именно беше управлявана от Голяма коалиция.

"Имаме категоричното намерение да съставим ефективно правителство", каза Даниел Гюнтер, премиер на провинция Шлезвиг-Холщайн, пред журналисти след четиричасова среща на водещите членове на Християндемократическия съюз.

"Твърдо вярваме, че това не е правителство на малцинството, а е съюз с парламентарно мнозинство. Това е Голяма коалиция", добави той.

В Германия нови надежди за коалиционни преговори

В Германия нови надежди за коалиционни преговори

Свободната демократическа партия на Германия не отхвърля възможността за нови преговори

Срещата се проведе след категоричната подкрепа на премиера на Бавария за коалиция между консерваторите и социалдемократите.

Съюз между консерваторите и социалдемократите е най-добрият вариант за Германия - по-добър от коалиция със свободните демократи и Зелената партия, нови избори или правителство на малцинството, каза пред "Билд ам зонтаг" Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз.

Социологическо проучване на Emnid показва, че 52% от германците подкрепят голяма коалиция.