Парламентарната партия "Отечество" напуска управляващата коалиция в Украйна, съобщи УНИАН, позовавайки се на лидера на фракцията Юлия Тимошенко, която съобщи решението на брифинг.

Решението било взето тази сутрин на заседание. По думите й вчера по време на гласуването на Върховната Рада за оставката на правителството "станаха извънредни събития, когато всичко тайно стана явно".

"Фракция "Отечество" на утрешното си заседание прие единствено възможната крачка - решение. Тази крачка е изход от коалицията", заяви тя.

Както заяви Тимошенко, ситуацията, която сега е в Украйна, се явява следствие от проявлението на "сенчесто кланово-политическа коалиция".

"Затова фракцията от партия "Отечество" и самата партия смята за недопустимо да продължава да стои в този пакет, без шанс да направят реформи, които защитават Украйна, рестартират живота ни", заяви тя.

Тимошенко призова всички депутати, които имат отговорност пред обществото, да напуснат коалицията.

Тимошенко призова всички активни хора да преразгледат "политическата ситуация в Украйна". По мнението й: "ако навреме не презаредят политическия процес, ако своевремонно не отстранят от управлението на страната кланово-политическия консенсус, то ситуацията в обществото може да излезе извън контрол".

"Ако възникне неконтролируемо въстание в Украйна, в това число с употреба на оръжието, което е в ръцете на хората, ние може да загубим страната", подчерта Тимошенко.

Тя призва украинците да не допуснат никакви "революционни въстанически действия, които могат да доведат да загубим страната ни".

На 16 февруари парламентът призна работата на правителството за неудовлетворителна, но не поддържа постановлението на недоверие на Кабинета. За недоверие към правителството гласуваха само 194 депутати.