Японският премиер Шиндзо Абе е на път да спечели на предстоящите избори, показва социологическо проучване на "Майничи шимбун", цитирано от АФП.

От изследването става ясно, че новооснованата от губернатора на Токио партия е изгубила импулс.

Либералнодемократическата партия на Абе се очаква да спечели 303 места в 465-местната долна камара на парламента на изборите на 22 октомври.

Коалиционните им партньори Комейто пък ще спечелят повече от 30 места, което ще позволи на управляващия лагер да има комфортно 2/3 мнозинство в долната камара, показва проучването.

2/3 мнозинство в парламента ще позволи на 63-годишния Абе да прокара промени в пацифистката конституция на Япония. Абе иска промени в основния закон, които да позволят на Япония да има цялостна армия и сами да се защитават.

"Партия на надеждата", водена от губернатора на Токио Юрико Койке, която трансформира японската политика, изглежда, че губи позиции. Изследването разкрива, че партията може да спечели 54 места.

"Очакванията бяха високи, но "Партия на надеждата" е нищо без популярността на Койке", коментира Коджи Накакита, професор по политология в Университета "Хитоцубаши" в Токио.

"Подкрепата за кабинета на Абе не е толкова голяма, но гласоподавателите нямат избор освен да гласуват за Либералнодемократическата партия на Абе", добави експертът, който поясни, че опозиционните партии са изправени пред "объркване и разделение".

По време на 12-дневната предизборна кампания основно място се отделя на възстановяването на икономиката и заплахите на КНДР.

Проучването на "Майничи шимбун" е проведено в петък, събота и неделя. В него са участвали повече от 73 000 души по телефона.