Първа публична поява на китайския президент Си Дзинпин от седмици.

Обществената телевизия CCTV публикува кадри от посещение на Дзинпин в квартал в Пекин. На видеоклипа се вижда Си Дзинпин да носи хирургическа маска и да му измерват температурата. Той също така поздрави жители. Според телевизията държавният глава "разследва и ръководи" работата по спиране разпространението на коронавируса.

СЗО: Коронавирусът извън Китай може би е само „върхът на айсберга”

СЗО: Коронавирусът извън Китай може би е само „върхът на айсберга”

Тедрос Адханом Гебрейесус отправи предупреждението, докато Китай се опитва да се върне към нормалния ритъм

Изчезването на Си Дзинпин за последните няколко седмици е необичайно за лидер, чието лице постоянно е на държавните вестници и по телевизията 24 часа. Държавните медии често публикуват съобщения на президента, който за последно се появи публично на срещата си с директора на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус на 29 януари и с премиера на Камбоджа в Пекин на 5 февруари. Той не е посещавал лекари, болници и пациенти, както и Ухан. Вместо това той изпрати премиера Ли Къцян.

Коронавирусът изпрати потребителските цени в Китай до 8-годишен връх

Коронавирусът изпрати потребителските цени в Китай до 8-годишен връх

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че "ние може би виждаме върха на айсберга"

Наблюдатели коментират, че Си Дзинпин се е изолирал заради неадекватната реакция на правителството в началото на здравната криза. Други подчертават, че той е сторил това, което е било правено и от други китайски лидери преди по време на криза, а именно оттегляне, докато в същото време се поддържа контрол. Интернет потребители се шегуват, че Дзинпин може да е намерил безопасно място, за да си наложи карантина.

Дзинпин иначе обяви, че ще бъдат взети "още решителни мерки" срещу вируса. По думите му ситуацията все още е тежка.

Повече от 40 000 са заболелите от вируса, а жертвите достигнаха над 900.