Скок на цените на хранителните продукти в Китай с 20,6% през януари заради извънредните мерки за овладяване на здравната криза с коронавируса, пише "Гардиън".

Още 60 души с коронавирус на круизния кораб под карантина в Япония

Още 60 души с коронавирус на круизния кораб под карантина в Япония

Заразените на борда вече са 130

Според официалните данни за последните повече от 8 г. е регистрирано най-голямото увеличение на потребителските цени.

Индексът на потребителските цени (CPI - Consumer Price Index) е 5,4% през миналия месец на годишна база в сравнение с 4,5 на сто през декември, като това се дължи на увеличената цена на свинското и зеленчуците. Това означава най-голямото покачване на CPI от октомври 2011 г.

40 000 са заразените в Китай от новия коронавирус

40 000 са заразените в Китай от новия коронавирус

Разраства се епидемията

Цените на храните се увеличиха с 20,6 на сто, включително на свинското със 116% в сравнение с преди година от 97 на сто през декември. На месечна база увеличението е 8,5 на сто.

Междувременно шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че "ние може би виждаме върха на айсберга" по отношение на разпространението на коронавируса. Той поясни, че засичането на малък брой случаи (глобално) може би говори за по-голямо разпространение на предаването от човек на човек в държави извън Китай. Гебрейесус отбеляза, че има "някои притеснителни примери" на предаване на вируса от човек на човек, които не са пътували до Китай. Той припомни призива си от неделя, че всички държави трябва да използват възможността да подготвят стратегия за овладяване разпространението на заболяването, за да са подготвени при възможно пристигане на вируса.

С над 10 млрд. долара Китай бори коронавируса

С над 10 млрд. долара Китай бори коронавируса

Данните на здравното министерство са към 8 февруари

Днес Световната здравна организация изпрати международни експерти в Китай за координиране на отговора за справяне с коронавируса.