Кметицата на Рим Вирджиния Раджи обяви планове да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2021 г., информира "Ройтерс".

42-годишната от Движение "Пет звезди" стана първата жена кмет на Вечния град след избирането й на местните избори през 2016 г.

Първите години от управлението й бяха помрачени от оставки от екипа й, арест на топ съветник за корупция и хронични проблеми със събирането на битовите отпадъци.

През ноември 2018 г. тя беше оправдана по обвинения в лъжесвидетелстване във връзка с назначаването на шеф за туризма към града. Оттогава натискът върху нея отслабна и столичната управа постигна напредък в ремонтирането на пътищата, обществения транспорт и консолидирането на финансите.

"Не можеш да промениш Рим за пет години, но можеш да обърнеш нещата в правилната посока, ние обърнахме нещата в правилната посока", коментира тя в интервю за всекидневника "Ил Фато Куотидиано". Тя потвърди, че ще се бори за втори мандат.

Раджи обаче е изправена пред трудна задача. "Пет звезди" получава 16% подкрепа на национално ниво в сравнение с 32% на изборите през 2018 г.

Не е ясно дали ще получи подкрепа от "Пет звезди", тъй като за да получи подкрепа, партията ще трябва да промени вътрешните си правила, които не позволяват членове на партията да заемат държавни постове, дори и различни, повече от два мандата.

Преди да стане кмет Раджи служи като столичен съветник.