Битката на първичните избори за президент на САЩ навлиза в трети кръг, съобщава БиБиСи.

В американския щат Южна Каролина изборните секции отвориха врати, където се провеждат предварителни избори, така наречените „праймъриз”, за излъчване на основен кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия. Доналд Тръмп ще се опита да победи основния си конкурент Тед Круз.

Снимка 220437

Източник: ЕПА

В същото време основните кандидати на Демократическата партия Хилари Клинтън и Бърни Сандърс се борят за победа на „кокъси” (caucuses - партийни събрания на активисти по щати) в Невада.

Днес изборните секции в Южна Каролина отвориха врати в 7 часа сутринта. Битката за първото място ще бъде между Круз и Тръмп, а сенаторът Марко Рубио е спряган трети с 15%, четвърти е Джеб Буш с 13%. Круз и Тръмп си размениха до момента по един щат. Милиардерът спечели в Ню Хемпшър, а Круз завърши първи в Айова.

В Невада демократите ще организират около 200 кокъс срещи от 11 часа местно време, за да покажат кого подкрепят – Клинтън или Сандърс. Двамата си размениха по един щат, като Клинтън спечели с фотофиниш в Айова, а Сандърс си върна в Ню Хемпшър.

Гласуването в двата щата е преди ключовия „супер вторник” на 1 март, когато ще има гласуване в 14 щата за избор на кандидати за президентския вот ( 8 ноември) от двете основни партии.

Преди това ще се проведат две гласувания в Невада и Южна Каролина отново, но този път републиканците и демократите ще се разменят.