Първият от пет ирански нефтени танкера е навлязъл във водите на Венецуела, превозвайки над милион барела гориво, съобщава БиБиСи. Иранските танкери се придружават от венецуелския флот и ВВС.

САЩ, които наложиха санкции и на двете страни, заявяват, че следят конвоя. И Венецуела, и Иран предупредиха Вашингтон да не се намесва в доставката.

Венецуела изпитва недостиг на рафинирано гориво, въпреки че разполага с най-големите запаси от петрол в света.

Корабите са в нашата изключителна икономическа зона, написа министърът на петрола на Венецуела Тарек Ел Айсами в Twitter след пристигането на първия танкер.

Той благодари на Иран за неговата солидарност, като заяви, че действията ще са от полза и за двете държави.

И Иран, и Венецуела се считат за държави парии от САЩ, който наложи санкции, забраняващи търговията с всяка от двете страни.

Венецуела предупреждава ООН: САЩ ще използва военна сила

Венецуела предупреждава ООН: САЩ ще използва военна сила

Каракас се опасява, че Вашингтон няма да допусне до пристанищата му 5 ирански танкера

Петте ирански танкера - Fortune, Forest, Petunia, Faxon и Clavel - пренасят около 1,5 милиона барела гориво и минаха през Суецкия канал по-рано този месец, сочат данните на Refinitiv Eikon.

В събота президентът на Иран Хасан Рохани повтори предупреждение, че страната ще отговори, ако танкерите бъдат блокирани.

Флотилия на ВМС и брегова охрана на САЩ патрулира Карибско море в мисия за борба с незаконния трафик на наркотици. Но САЩ не обявиха никакъв план за спиране на иранските танкери.

САЩ възобновиха икономическите санкции срещу Иран, след като през май 2018 г. президентът Доналд Тръмп се отказа от ядрената сделка.

Междувременно санкциите му срещу Венецуела са насочени към увеличаване на натиска върху президента Николас Мадуро да отстъпи. САЩ признават лидера на опозицията Хуан Гуайдо като легитимен лидер на страната.

 Иран ще отговори на всяка агреси на САЩ срещу танкерите за Венецуела

Иран ще отговори на всяка агреси на САЩ срещу танкерите за Венецуела

Рохани: САЩ също ще изпаднат в беда

Венецуела години наред е затънала в политическа и икономическа криза. Инфлацията удари 800 000% през миналата година и 4,8 милиона души са избягали от страната.

Проблемите се изострят от скорошния спад на световните цени на петрола, както и пандемията с коронавирус.

Месеци наред правителството на Венецуела има дълъг списък с проблеми с рафинерии - включително сривове в електрозахранването и аварии - докато доставя суров нефт в замяна на бензин на своите клиенти, главно на руската компания "Роснефт".

Но администрацията на Тръмп започна два кръга санкции през февруари и март срещу филиали на "Роснефт за търговия на венецуелски суров петрол на международните пазари.

В края на март "Роснефт" обяви изненадващото си заминаване от Венецуела. Оттогава бензинът трябваше да бъде строго разпределен, като хората се редят на опашка през нощта, за да напълнят не повече от 30 литра.

Иран предлага да се създаде клуб на санкционираните от САЩ държави

Иран предлага да се създаде клуб на санкционираните от САЩ държави

Могат да се включат и санкционирани компании, всички ще търгуват със стоки и злато