Венецуела предупреди ООН за заплаха за прилагане на военна сила от страна на Съединените щати спрямо 5 ирански танкера, превозващи петрол за южноамериканската страна, съобщава RT.

В писмо до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада го определя като "военен акт, установен в международното право".

Той посочва, че Вашингтон, като част от "кампанията за максимален натиск", не допуска горивото да стигне до Каракас, за да облекчи настоящия недостиг в страната.

Монкада припомня и появила се в медиите информация, че Съединените щати могат дори да опитат да конфискуват иранските кораби с мотива, че те нарушават американското законодателство.

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Белият дом само се опитвал да се представи като спасител на Венецуела

Това е ясен пример как правителството на САЩ иска да наруши международното право и да налага власт върху суверенитета на други независими държави, подчертава Монкада.

Той е категоричен, че всеки опит да се възпрепятства достъпът на тези кораби до пристанищата на Венецуела, показва грубо незачитане на Хартата на ООН и нормите на международното право и е ясно нарушение на принципите за свободна международна търговия.

Монкада настоя Съветът за сигурност на ООН "спешно да предприеме необходимите мерки, за да сложи окончателен край на престъпните и враждебни политики", водени от Вашингтон, за да не се стигне до още по-сериозно обтягане на напрежението.

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"
Обновена

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"

Нахлули с моторни лодки от съседна Колумбия