Първият китайски самолетоносач пристигна в Хонконг. Първото му пътуване извън континентален Китай е част от събитията, отбелязващи 20-годишнината от предаването на Хонконг от Великобритания на Китай, съобщава Би Би Си.

Присъствието на Ляонинг се разглежда от някои като демонстрация на сила от страна на Пекин, но и мнозина в Хонконг чакат за безплатни билети за обиколка на кораба.

Самолетоносачът е придружен от три военни кораба и ще бъде закотвен близо до остров Цинг И в Хонконг в продължение на пет дни. 300 метровият самолетоносач е реновиран съветски самолетоносч от клас "Кузнецов", закупен от Украйна и построен в края на 80-те години.

Анализатори разглеждат това, като част от по-големите усилия на Пекин да увеличи военното си присъствие на световната сцена.

През април Китай стартира програма за съвсем нов самолетоносач - първият, който е собствено производство. Очаква се да бъде завършен до 2020 г.

Списък на самолетоносачите в експлоатация:

Снимка 302868

Източник: Уикипедия

Припомняме, преди седмица въоръжените сили на Китай се снабдиха с нов клас разрушител, който е произведен в страната. Азиатският гигант скоростно увеличава военноморския си потенциал.

Бойният кораб, който е с маса 10 000 тона, е осветен в корабостроителницата Jiangnan в Шанхай, информира "Синхуа". Така ВМС на Китай се сдоби с първия разрушител "нова генерация".

Китай се снабди с нов разрушител

Китай се снабди с нов разрушител

Азиатският гигант скоростно увеличава военноморския си потенциал