Първо лекарство за малария от 60 години насам получи одобрение, то е специално предназначено за повтаряща се форма на малария, която причинява смъртта на 8,5 милиона души годишно, съобщава БиБиСи.

Този тип малария е особено предизвикателство, тъй като може да остане латентна в черния дроб години преди да се пробуди много пъти. Учените описват лекарството като "феноменално постижение".

Регулаторите по света се очаква да разгледат и одобрят лекарството, и да преценят, дали могат да го препоръчат на населението. Повтарящата се малария, причинена от паразита "плазмодиум вивакс", е най-разпространеният тип малария извън Субсахарска Африка.

Децата са особено изложени на риск, тъй като могат да се разболеят няколко пъти само от едно ухапване и да стават все по-слаби всеки път, когато се разболеят.

Заразените хора могат да действат като несъзнателни инкубатори на болестта, защото когато паразитът се събуди в тялото, комар може да пренесе този паразит на някой друг. А това превръща болестта в трудна за елиминиране по целия свят.

Федерацията по храните и лекарствата - FDA в САЩ дава одобрение на лекарството, което може да разчисти паразита от скривалището му в черния дроб и да предпази хората. Може да се приема заедно с друго лекарство за лечение на непосредствената инфекция.

Вече има лекарство, което може да се използва срещу малария, която се крие в черния дроб, но за разлика от необходимата единична доза от новото лекарство, старото често трябва да се приема поне 14 дни.

Някои експерти се притесняват, че много хора се чувстват по-добре след няколко дни и престават да приемат хапчетата, което позволява на паразита да се активира по-късно.

FDA твърди, че лекарството е ефективно и го одобрява за употреба в Съединените щати, но посочва, че има странични ефекти, които трябва да се имат предвид. Например хората с ензимен проблем, наречен G6PD дефицит, не трябва да приемат лекарството, тъй като може да причини тежка анемия,

Регулаторът препоръчва на хората да бъдат тествани преди лечение, което може да създаде проблем в по-бедните райони, където маларията е често срещана.

Съществуват и опасения, че при по-високи дози може да бъде проблем за хора с психични заболявания. Въпреки тези предупреждения има надежда, че лекарството, съчетано с мрежи за легло и други предпазни мерки, ще помогне да се намали количеството вирусна малария в света.

"Способността да се отървем от паразита в черния дроб с еднократна доза е феноменално постижение и според мен представлява един от най-значимите постижения в лечението на маларията при последните 60 години", коментира пред БиБиСи проф. Рик, от университета в Оксфорд.