Правителството на Сирия осъди окупацията на сирийска територия, а опозицията поиска справедливост и мир в началото на подкрепяната от ООН комисия, която има за цел изготвяне на нова конституция и политическо помирение в арабската страна, информира "Ройтерс".

Първата среща на Конституционната комисия, в която участват представители на правителството и опозицията, както и на сирийското общество, е крачка напред към това, което ООН определя като дълъг път към политическо помирение.

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Действията на американците в Сирия нарушават международното право, тъй като присъствието им в страната е незаконно

Експерти поставят под въпрос дали правителството на президента Башар Асад е склонно да направи отстъпки на масата за преговори, след като утвърди военния си контрол в страната.

В началото на първото заседание на комисията Ахмад Кузбари, съпредседател на комисията, който представлява сирийското правителство, нападна "тероризма" и похвали "саможертвата и героичните дела" на сирийската армия.

Кюрдските милиции се изтеглиха от зоната за сигурност в Сирия, потвърди Москва

Кюрдските милиции се изтеглиха от зоната за сигурност в Сирия, потвърди Москва

Той добави, че сега регионът е под контрола на сирийските граничари и руската военна полиция

"Окупацията на нашата територия, разграбването на нашите ресурси, продължаващото налагане на едностранни санкции заплашват целия политически процес, а също така са в противоречие с международната легитимност", подчерта Кузбари.

Съпредседателят Хади ал Бахра от опозицията обяви, че 65% от Сирия е разбита. Той подчерта, че победата трябва да е постигане на мир и справедливост, а не печелене на война.

Делегациите на правителството и опозицията се събраха в зала в европейската централа на ООН в Женева. Срещата е организирана с посредничеството на специалния представител на ООН за Сирия Гайр Педешен, подкрепян от големите сили.

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Американските военни започнаха да подсилват позициите си около петролни полета

Комисията е от 150 членове. Тя трябва да изготви карта за политическа реформа и свободни и честни избори в Сирия с посредничеството на ООН.

Правителството, сирийската опозиция и граждански групи имат по 50 представители в комисията. Всяка делегация включва кюрди, но няма представители от Сирийските демократични сили и от "Отрядите за защита на народа".

Подкомисия от 45 членове ще изготви нова конституция или ще промени тази от 2012 г.

"Това е исторически момент", обяви Педешен и подчерта, че "пътят напред няма да бъде лесен".