Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изрази загриженост за положението на циганите в Европа и предложи да бъде проведена среща на върха, на която да се обсъди въпроса.

Асамблеята е шокирана от факта, че някои политици в няколко страни членки на Съвета на Европа, и по-специално Франция, прибягват до антиромска реторика, приобщавайки циганите към престъпността и трафика на хора.

Според ПАСЕ в резултат на тази политика се е стигнало до по-строги политически и други мерки за сигурност, пряко насочени срещу циганите - разрушаването на техните временни селища и експулсирането на имигрантите, ромите в страната на произход.

В тази връзка ПАСЕ призовава 47 държави на Съвета на Европа да гарантират пълното зачитане на човешките права и демократичните принципи в проектирането и изпълнението на комплексни мерки за опазване на обществения ред и безопасността на всички хора, живеещи на тяхна територия.

Освен това поискано бе страните от Съвета да "прилагат националното законодателство в случаите на подстрекаване към омраза и дискриминация."

Според ПАСЕ по отношение на положението на циганите в Европа се очертава двойна тенденция. От една страна са все по-често избраните в националните парламенти крайни партии, а от друга - това, че традиционните партии се опитват да не допуснат прехода на електората към екстремистки партии и се връщат към народната поддръжка, заимствайки елементи на радикални, ксенофобски и дискриминационни реторики на тези партии.

Отправен бе призив към европейските медии да се въздържат от разпространението на обръщения, които могат да предизвикат враждебност към лица или групи от лица, принадлежащи към етнически малцинства.

В допълнение бе поискано от медиите "да не позволят техните доклади за социални или криминални теми избирателно да се свързват с определени лица, позовавайки на етнически или национален произход.