С номинацията си България доказа, че може да допринесе на всички равнища в НАТО - от генерален секретар до обикновен войник. Това заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси, цитиран от БТА.

Припомняме, Паси е номиниран от българското правителство за ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО.

Оспорваното състезание между шестима кандидати още не е приключило. Според източник от НАТО на финалната права са останали двама от тях - министър-председателят на Дания Андерс Фог Расмусен и Соломон Паси.

Отлагат избора на шеф на НАТО?
                      Още...

НАТО признава приноса на България в атлантизма през последните 18 години, включително и поради това, че страната започна дискусията за разпадане на Варшавския договор и присъединяването на членуващите в тази организация страни към НАТО, посочи Паси.

В резултат от това България се оказа един от най-силните кандидати да предложи генерален секретар.

Соломон Паси и Андерс Фог Расмусен са в Страсбург и Кел за срещата на върха на НАТО, с която се отбелязва 60-та годишнина от създаването на НАТО с тази разлика, че датчанинът е ръководител на делегацията на Дания за срещата като премиер на страната, а Паси влиза в българската делегация, водена от президента Георги Първанов.

Независимо от резултата от състезанието, България получи възможност да представи своите предимства така, както не е имала шанса да го направи в последните години, каза Соломон Паси. Състезанието е много коректно и съм убеден съм, че ще бъде избран най-добрия генерален секретар, който НАТО заслужава.

Вярвам, че новият ръководител на алианса ще промени бъдещия образ на НАТО и ще донесе заслужената Нобелова награда за мир на алианса, за която от години мечтая, добави той.

Соломон Паси получи сериозна национална подкрепа за кандидатурата си. Във връзка с избора на новия генерален секретар на НАТО той разчупи традицията и обяви официално своята кандидатура. Това накара други кандидати също да нарушат 60-годишната традиция в НАТО, изискваща този избор да е конфиденциален процес.

Дискусиите в НАТО за избор на нов генерален секретар ще продължат и днес, заяви късно вчера вечерта от Баден Баден говорителят на НАТО Джеймс Апатурай след края на официалната вечеря на държавните и правителствени ръководители, които отбелязват 60-та годишнина от създаването на НАТО.

Този въпрос бе обсъден на вечерята. Решено бе дискусията във връзка с избора на нов генерален секретар да продължат утре, каза той, цитиран от БТА.

Една от причините, според агенция АФП, е позицията на Турция, която твърдо се противопостави на кандидатурата на датския премиер Расмусен, считан за фаворит сред останалите кандидати.

Сегашният генерален секретар на НАТО - холандецът Яп де Хоп Схефер, напуска поста в края на юли.

Междувременно полицията отблъсна призори днес с помощта на сълзотворен газ стотици противници на НАТО, които се опитаха да се приближат към центъра на Страсбург преди срещата на върха.