Според предварителни данни за резултатите от проведените в Италия парламентарни избори, най-вероятно в двете камари надмощие ще имат различни политически сили, предаде Би Би Си.

Очертаващата се патова ситуация предизвика безпокойство в еврозоната.

Според прогнозите, лявоцентристкия блок на Пиер Луиджи Берсани ще има малка преднина в долната камара, а десните начело със Силвио Берлускони ще спечелят в Сената, въпреки че ситуацията в Сената е много оспорвана.

Движението на комика Бепе Грило е трета политическа сила, а центристката формация на Марио Монти остава четвърта.

Според наблюдателите, при създалата се ситуация вероятно няма да може да се сформира стабилно правителство и има вероятност за нови избори, което може да доведе до нов срив на доверието на пазарите.

Данните показват, че коалицията на Берсани в долната камара печели 29.5 процента от гласовете или 340 места, блокът на Берлускони - 29.1 процента или 124 места, а за Грило са гласували 25.5% или 108 места. Монти е подкрепен от 10.5 на сто от участвалите във вота или 45 места.

В Сената ситуацията е на везни: блокът на Берлускони бе първи с 30,66% или 117 места, левицата в момента излиза начело със 119 места или 31.6%, движението на Грило събира 23.79% или 54 места, а центристите на Монти събират 9.13% или 18 места.

За мнозинство в Сената се изискват 158 места.

„Гражданска революция" на бившия магистрат антимафиот Антонио Ингроя не събира достатъчно гласове за места в парламента.

Предварителният резултат от изборите, който идва в момент на дълбока рецесия и строги мерки за икономии в страната, е толкова спорен, че минимална грешка при преброяване на бюлетините може да предреши разположението на партиите в парламента.

Ясно е за всеки, че много деликатна ситуацията се очертава за страната", изтъкна Пиер Луиджи Берсани.

Движението на Грило в момента е най-голямата партия в долната камара и той може да играе решаваща роля в Сената. Много от политиките на Грило са неясни, но някои от тях включват: Нова електорална система, базирана на пропорционалното представителство; ограничаване броят на депутатите и прекратяване финансирането на партиите; депутатите от неговото движение ще вземат част от заплатата си и ще работят максимум два мандата; свободен интернет и подкрепа за възобновяеми източници, намаляване на позволената граница за гласуване - от 18 на 16 години и за Сенат от 25 на 18, Референдум за оставане в еврозоната

Италианският парламент е двукамарен. Камарата на депутатите e с 630 представители, а Сенатът включва 315 избрани и малък брой пожизнени сенатори (4 души към 2013 г.).

Избирателната система в Италия се основава на пропорционалното представителство и партийни листи, с поредица от прагове, които да насърчават страните да формират коалиции.

Изборите се провеждат на фона на дълбока рецесия и строги мерки за икономии, които предизвикаха огромно публично недоволство.