Руският патриарх Кирил заяви, че срещата му с папа Франциск е била подготвена тайна, тъй като имало много, които са били против подобни действия, цитиран от руски медии.

Той поясни, че само пет души са знаели за подготвяната историческа среща, допълвайки, че не е било възможно такава среща да се подготвя прозрачно, тъй като е имало твърде много опоненти.

Според него не само православни християни са вярвали, че такава среща носи някаква опасност.

Има влиятелни сили, които не им харесва, така че беше необходимо тайно да подготвим това, което направихме, каза патриархът.

Духовният водач на руското православие изрази надежда срещата с Франциск да помогне за намаляване на напрежението между Русия и НАТО.

Това беше среща между двама души, които се безпокоят от случващото се в света, като се има предвид огромния натиск, който се развива между Изтока и Запада, по-точно между Русия и НАТО, каза той пред журналисти, обобщавайки впечатленията си от обиколката си в Латинска Америка.

Папата и руският патриарх се видяха в Куба

Папата и руският патриарх се видяха в Куба

Съгласуван е текстът на съвместна декларация

На 12 февруари Кирил проведе историческа среща с папа Франциск в Куба. Разговорите белязаха първа среща между католически папа и православен патриарх от разкола на християнското през 1054 година.

По време на тура в Латинска Америка, проведен от 11 до 22 февруари, руският патриарх посети Парагвай, Куба и Чили, а на връщане посети руската станция „Белингсхаузен“ на остров Кинг Джордж, Антарктика.