Папата и руският патриарх се видяха в Куба. Това твърдение не е съвсем вярно, защото духовните лидери разговаряха в ничията земя на международното летище в Хавана.

Папата и руският патриарх обсъдят въпроси на съвременността, които са повече от обществен и политически, отколкото от религиозен характер.

Руският патриарх Кирил е на четиридневно посещение на Острова на свободата. Той започва в Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка, която ще го отведе и в Парагвай, а след това и в Бразилия.

Франциск пък е на шестдневна визита в Куба и Мексико. Папата като аржентинец все пак е символичният домакин на тази безпреценедентна среща.

Съгласуван е текстът на съвместна декларация, която папата и руският патриарх ще одобрят и огласят от Хавана. В документа, и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси, където впрочем са и различията между двете християнски религии.

Папа Франциск и руският православен патриарх Кирил подписаха съвместна декларация с призив християните отново да се обединят.

Франциск и Кирил изразиха съжаление за загубата на единството на християните и пожелаха то да се възстанови.

Папа Франциск и патриарх Кирил се прегърнаха и целунаха, след като се видяха на летището в кубинската столица. "Щастлив съм да те поздравя, скъпи братко!", се обърна Кирил към Франциск. А отговорът на Папата бил: "Най-накрая".

 Основна тема на срещата е била преследването на християните в Близкия изток и Северна Африка.