Външнополитическият план на Китай за изграждане на нов Път на коприната за инфраструктурни и търговски връзки между азиатската държава и Евразия не е "китайска конпсирация".

Това увери китайският президент Си Дзинпин, цитиран от държавна медия, предаде "Ройтерс".

Си Дзинпин срещу манталитета на Студената война в икономиката

Си Дзинпин срещу манталитета на Студената война в икономиката

Можем да постигнем печеливши резултати, като настояваме за мирно развитие и съвместна работа

Инициативата "Един пояс, един път", разкрита през 2013 г., има за цел да укрепи мрежата от сухоземни и морски връзки с Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

На форум през миналия май Си обеща 126 милиарда долара за осъществяване на плана, но Китай не може да преодолее подозренията на западните столици, където политиците подозират, че инициативата е опит за разширяване на китайското влияние.

"Инициативата "Един пояс, един път" не е китайски заговор, както някои хора в света твърдят", успокои Си на ежегоден форум, организиран от китайската неправителствена организация Boao Forum for Asia в южната провинция Хайнан.

"Нито е втори План "Маршал" след Втората световна война, нито е китайска конспирация. Ако трябва да го нарека някак, това е "открит план", добави той, цитиран от "Синхуа".

На посещение в Китай през януари френският лидер Еманюел Макрон заяви, че инициативата не може да бъде "еднопосочна".

По време на изказването си Си разкри, че "Един пояс, един път" се развива вече 5 г. и в инициативата участват повече от 80 държави и международни организации.

Китай няма да участва в геополитически игри с егоистичен край, нито ще създава специален клуб, нито ще налага търговски споразумения на други, увери държавният глава на Китай.